Gospodarstveniki

XXII. srečanje
podjetnikov in gospodarstvenikov Posočja

torek, 6. junijLetošnje srečanje je potekalo v luči zelenega preboja naših podjetij (Hidria, Mahle, Robotina, GEN-i, Elektro primorska, SENG, Petrol,..) ter načrta pametne specializacije na področju elektro mobilnosti.

Na konferenci so sodelovali predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstva za infrastrukturo, predstavniki primorskih podjetij, predstavniki občin in njihovih podpornih inštitucij.

Spregovorili smo tudi o Junckerjevem naložbenem skladu za Evropo, novih finančnih mehanizmih za pripravo in izvajanje projektov s spodbujanjem javno – zasebnih partnerstev pri tem ter predstavili projekt tehnične pomoči EIB ELENA v 23 občinah ter možnost nove prijave na področju trajnostne mobilnosti skupaj z zasebnimi partnerji.

Po uvodnem pozdravu župana občine Tolmin g. Uroša Brežana je prisotne pozdravila ter seznanila s politikami in spodbudami MGRT državna sekretarka ga. Eva Štravs Podlogar.

V luči zimskega podnebnega paketa pa je politiko učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije predstavil predstavnik Direktorata za energijo na MzI g. mag. Erik Potočar.

V nadaljevanju je Rajko Leban, direktor GOLEE, predstavil Junckerjev naložbeni paket za Evropo, pridobljeno tehnično pomoč EIB ELENA in možnosti za EFSI projekte tudi v Sloveniji, katera žal pri tem zaostaja za državami zahodne Evrope, kjer že vrsto let pri naložbah kombinirajo med javnim in zasebnim kapitalom ter ob tem razvijajo ustrezne finančne mehanizme, garancijske sheme,... vse s ciljem ponovnega zagona gospodarstva. 

Na to, da turist ne more z javnim potniškim prevoznim sredstvom iz Kopra v Trst in obratno lahko gledamo tudi kot na priložnost in ne le kot slabost. Tako je v MO Koper nastala pobuda za intermodalni prevoz na severnem Jadranu in kateri vključuje različne prevoze po cesti, morju, zraku in vodi. 

Na podlagi te pobude je GOLEA – Goriška lokalna energetska agencija, ki deluje na območju celotne Primorske na konferenci podala predlog, da glede na svoje izkušnje in kompetence začne pripravljati vlogo za pridobitev tehnične pomoči EIB ELENA za pripravo projektov na področju javnega potniškega prometa ter pozvala zainteresirane občine in podjetja k sodelovanju. Glede na dosedanje razgovore z EIB bi za ta namen znašala tehnična pomoč 1/10 načrtovanih investicij na tem področju, že v fazi prijave pa se lahko poleg občin v projekt vključijo tudi zainteresirana podjetja.

Vsekakor pa bi se moral nato ta projekt razviti v EFSI projekt, kot so ti prikazani v predstavitvi Junckerjevega naložbenega paketa za Evropo, kjer gre za 315 milijard evrov naložb (predvsem povratnih sredstev) in kjer je bilo do sedaj realiziranih  že 183 milijard evrov naložb, žal v Sloveniji še niti ena.  

EFSI projektov ni brez vključevanja zasebnih podjetij, zasebnega kapitala in kot se lahko učimo iz primerov dobrih praks v zahodni Evropi lahko skupaj podjetja, občine, podporne inštitucije ob podpori pristojnih ministerstev uresničijo svoje sanje. Ključ do uspeha je torej povezovanje, izmenjavo izkušenj, na tej podlagi pripravo dobrih projektih predlogov s katerimi se mora prepričati Evropsko Komisijo za podporo. Da je to možno tudi v Sloveniji je GOLEA že dokazala s pridobitvijo tehnične pomoči EIB ELENA za 23 občin v višini 2.250.000 € in kjer 90%, to je 2.025.000 € prispeva EIB, 10%, to je 225.000 €  pa sodelujoče občine in s katerimi se bo v treh letih pripravilo za 45 mio € investicijskih projektov.

V nadaljevanju je g, Miloš Šturm iz Hidrie predstavil projekt EDISON, ki povezuje podjetja centralne in jugo-vzhodne Evrope na področju elektro mobilnosti. Prav v teh dneh potekajo srečanja med partnerji ter pristopi k projektu s ciljem postavitve kompetenčnega centra pametne specializacije elektro mobilnosti v Kopru, saj je Slovenija v osrčju povezav sodelujočih držav.

V zaključku gospodarske konference je g. dr. Dejan Paravan, direktor strateškega inoviranja GEN-I še poglede in predloge letošnjega generalnega pokrovitelja prireditev Noči na jezeru na Mostu na Soči.

Zaključil je z mislijo. »Podjetja na Primorskem so dokazala svetovno odličnost v energetiki, mehatroniki in ostalih področjih tehnike. Ne izpustimo priložnosti, ki jo ponuja tranzicija v energetiki.«

 Video prispevek na RTV SLO

http://4d.rtvslo.si/arhiv/porocila/174475544

Prispevek na Primorskem valu

http://www.primorskival.si/novica.php?oid=8528

Prispevek na Energetika.net:

Evropskih nepovratnih sredstev vse manj; treba jih je kombinirati z drugimi viri

Paravan: Škoda bi bilo, če ne bi izkoristili priložnosti energetske tranzicije

v partnerstvu z
  Obtna zbornicai           tzs mala           LOGO I FEEL SLOVENIA250

 

Sponzorji

45. NOČ NA JEZERU
2017

na Mostu na Soči
9. - 11. junij 2017

Generalni pokrovitelj:

Zavarovalnica Triglav

NATOUR Alpe-Adria 2018

NAA18 Banner OBISCITE NAS 300x250px
29. sejem turizma
NATOUR Alpe-Adria 2018

31. 1. - 2. 2. 2018

Koledar dogodkov

Februar 2018
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

APARTMA JEZERO

Jezero Apartma Logotip 1Sodobno opremljen apartma obsega 60 kvadratnih metrov. V apartmaju, ki se nahaja v prtljičju stanovanjske hiše je kuhinja z jedilnico, dnevni prostor, kopalnica ter dve spalnici za 5 oseb.